Διαβάζεται σε: 4 λεπτά

Έχεις διαβάσει και εφαρμόσει και τα 6 προηγούμενα στάδια/άρθρα.
Με λίγα λόγια, έχεις ήδη βρει τους λόγους γιατί να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, για ποιο λόγο είσαι ο καταλληλότερος, έχεις εξασφαλίσει ότι έχεις το κεφάλαιο, τη σωστή και βιώσιμη ιδέα και αν χρειάζεσαι ή όχι έναν ή πολλούς συνεταίρους. Γκουντ.

Πότε λοιπόν να την ξεκινήσεις;

Ας μου επιτραπεί η επανάληψη για να θέσουμε σωστά τις βάσεις.

Α. Χωρίς μία πώληση δεν έχεις επιχείρηση, αλλά μόνο μία επιχειρηματική ιδέα.
Β. Άλλο πράγμα η επιχείρηση κι άλλο η νομική μορφή αυτής. Το ένα δεν εξαρτάται από το άλλο.
Για να ξεκινήσεις μία επιχείρηση χρειάζεσαι τρία πράγματα: ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, ένα πλήθος ανθρώπων που προτίθενται να πληρώσουν για αυτό, και έναν τρόπο για να πληρώνεσαι. Όλα τα άλλα είναι απόλυτα προαιρετικά.
Αφού ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, ας δούμε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες για να ξεκινήσει. Τα προϊόντα συνήθως είναι πιο “απαιτητικά” στο ξεκίνημά τους, ενώ οι υπηρεσίες εύκολες στην αρχή, όχι όμως στην πορεία.
Άρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει οδηγός για όλες γιατί καμία δεν είναι “one size fits all”. Διέπονται όμως από ίδιους ή παρόμοιους κανόνες και αρχές και αυτό θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.
Την επιχείρηση σου την ξεκινάς όταν υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που προτίθενται να πληρώσουν για αυτό που προσφέρεις.
Άρα πρώτα πρέπει να το έχεις δημιουργήσει, να το έχεις κοστολογήσει και να έχεις βρει τιμή πώλησης, τα κανάλια πώλησης, και φυσικά ποιο μπορεί να είναι το αγοραστικό σου κοινό.

Προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις ολοκληρώσει τον κύκλο προϊόντος ή υπηρεσίας από το Α στο Ω, ούτε ότι έχεις στήσει μία ολόκληρη υποδομή και είσαι πανέτοιμος να δεχτείς παραγγελίες.

Το μόνο που χρειάζεσαι σε αυτή τη φάση είναι:

-Δημιουργία πρωτοτύπου: αν είναι προϊόν πρέπει να δημιουργήσεις ένα-δύο πρότυπα, τα οποία θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς ως δείγματα.
Αν είναι υπηρεσία, πρέπει απλά να έχεις δημιουργήσει έναν μικρό κύκλο προσφοράς, όπου δηλαδή θα μπορέσεις να πάρεις ένα πρόβλημα και να φέρεις τη λύση του, χωρίς την εμπλοκή του πελάτη.
-Κοστολόγηση: πόσο σου στοιχίζει η παραγωγή αυτού του προϊόντος; Πόσο κάνουν τα υλικά και πόσο η εργατοώρα (μην τυχόν και δεν υπολογίσεις τον δικό σου χρόνο, γιατί έχασες από χέρι!). Πόσο η συσκευασία και πόσο η μεταφορά;
Σε αυτή τη φάση, μην υπολογίσεις προϊόντα σε κλίμακα χονδρικής, γιατί απλά δεν μπορείς. Αυτό θα το δεις στο μέλλον και μόνο καλό μπορεί να σού κάνει αυτή η μείωση του κόστους.
Ένας απλός αλλά χρυσός κανόνας είναι, ότι η τιμή πώλησης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το διπλάσιο κόστος. Δηλαδή, εάν εσένα σου στοιχίζουν όλα αυτά 50 ευρώ, δεν πρέπει να πουληθεί για κάτω από 100 ευρώ.
Για τις υπηρεσίες, είναι μία άλλη ιστορία: μπορεί να μην χρειάζεσαι χώρους, εργαστήρια, ειδικά μηχανήματα, αλλά δεν παύει να μην πληρώνεις ίσως το μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από όλα: το ανθρώπινο δυναμικό. Και μία σημείωση για να έχεις μία καλύτερη εικόνα πριν ξεκινήσεις να προσλαμβάνεις κόσμο: να θυμάσαι πάντα ότι ένας εργαζόμενος, πληρώνεται για 14 μήνες το χρόνο και δουλεύει για 11. Άρα η επιχείρηση σου πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον τους μισθούς επιπλέον 3 μηνών για το κάθε εργαζόμενο που έχεις. Σε αυτά τα κόστη υπολόγιζε και ένα 45% πάνω για ασφαλιστικές εισφορές (και αυτές για 14 μήνες φυσικά). Οπότε, ένας εργαζόμενος που λαμβάνει καθαρά €800/μήνα, εσένα θα σου στοιχίσει  €1.187Χ14/12 = €1.385/μήνα. Όμορφα;
Όμορφα. Τώρα που αρχίζεις και μπαίνεις στη θέση του εργοδότη, ας πάμε παρακάτω.

Στην περίπτωση λοιπόν των υπηρεσιών, πραγματικά δεν έχει ταβάνι η χρέωση σου ανάλογα με το πως θα την πουλήσεις. Ή για να μην πιο ακριβής, πόσο προτίθεται να την αγοράσει κάποιος.
Κι εδώ αν βάζαμε ένα απλό και χρυσό κανόνα, θα ήταν οι χρεώσεις να ακολουθούν το μέσο όρο της συγκεκριμένης αγοράς, δηλαδή των άμεσων και των έμμεσων ανταγωνιστών. Δεν έχεις ανταγωνιστές; ΗοΗοΗο που θα έκανε ο Santa Claus… Πάντα έχεις ανταγωνιστές, όσο κι αν πιστεύεις ότι έχεις τη μοναδική ιδέα στον κόσμο που κανένας άλλος δεν την εφαρμόζει κάπου ήδη.
Αφού λοιπόν έχεις καταλήξει στην τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας -ακόμη κι ένα εύρος τιμής μάς κάνει σε αυτή τη φάση- ήρθε ο καιρός να συναντήσεις την πραγματικότητα. Αυτή δεν είναι άλλη, από το να αξιολογήσεις αυτό που πουλάς αν έχει ανταπόκριση.
Πως θα το καταφέρεις αυτό με οικονομικό τρόπο;
  • Στήσε ένα website με βασικές πληροφορίες. Φτιάξε κι ένα επαγγελματικό email. Προσοχή στο domain name όμως.
  • Τρέξε κάποιες απλές διαφημίσεις στη google ως text ads. Θα σε μπερδέψει λίγο στην αρχή, αλλά σε αυτή τη φάση κάνε όλα τα προτεινόμενα και όρισε το ad spend. Θεωρώ ότι με 20 ευρώ την ημέρα θα μπορείς να έχεις ένα πρώτο feedback από την αγορά.
  • Βγες έξω και βρες φίλους φίλων ή γνωστούς. Κάποιους τέλοσπάντων που δεν διστάσουν να σε στενοχωρήσουν αν αυτό που πουλάς δεν τους κάνει. Σε αυτή τη φάση εσύ πρέπει να ακούς τι σου λένε. Μην αποθαρρυνθείς αν δεν συναντήσεις ενθουσιασμό από αυτούς.
    Συλλογή πληροφοριών κάνεις και μαθαίνεις να πουλάς καλύτερα κάθε φορά που συναντάς και κάποιον.
Από τη δια ζώσης πώληση και την online παρουσία θα πρέπει -ακόμη και μέσα σε ένα μήνα- να έχεις απαντήσεις στα ερωτήματα:
– θα αγόραζαν αυτό που πουλάω; Κι αν ναι σε ποια τιμή;
– Αν δεν θα το αγόραζαν, τι φταίει; Είναι το λανθασμένο κοινό, η τιμή υψηλή, το ίδιο το προϊόν;

 

Μόλις έχεις ολοκληρωμένες απαντήσεις στα παραπάνω, τότε μπορείς να τροποποιήσεις ανάλογα αυτό που προσφέρεις και είτε να διευρύνεις τις αναζητήσεις σου από την αρχή, είτε να εντείνεις τις προωθητικές ενέργειες αν οι αρχικές σου ενέργειες είχαν επιτυχία.
Να θυμάσαι ότι στην αρχή μιας επιχείρησης, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πουλάς ένα πράγμα σε πολλούς. Αμέσως μετά πρέπει να δεις πως θα έχεις κέρδος από κάθε πώληση. Προς το παρόν όμως αυτό που σε ενδιαφέρει είναι βρεις αυτούς που θα αγοράσουν αυτό που πουλάς.

Κι αν ακόμη έχεις απορία αν η επιχειρηματική σου ιδέα είναι σωστή, εμπιστέυσου το πρόβλημα.
Όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει ευκαιρία. Εντόπισε το πρόβλημα, βρες τη λύση, και τότε θα βρεις πολλούς που θα πληρώσουν για να τους λύνεις εσύ το πρόβλημα.

Υπάρχει ένας αλάθητος κανόνας που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου:
όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία.