Διαβάζεται σε: 4 λεπτά
 
 
ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ
Ιδέες έχουμε όλοι και μάλιστα πολλές. Κάποιες από αυτές μπορούν όντως να είναι πραγματικά σπάνιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Κάποιες άλλες όμως (ίσως οι περισσότερες) να μην έχουν καμία ελπίδα υλοποίησης στον πραγματικό κόσμο.
Ας πάμε να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν έχουμε μία ιδέα που θεωρούμε ότι είναι καλή.

Αν έχεις θετικές απαντήσεις στα 8 βασικά αυτά ερωτήματα, μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω.

1. Γιατί εγώ;: το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθείς και να απαντήσεις με επιχειρήματα, είναι γιατί εσύ είσαι ο καταλληλότερος για να υλοποιήσεις αυτήν την ιδέα.   

 

2. Γιατί αυτήν την ιδέα;: Για να έχεις επιλέξει μία συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα, πρέπει με κάποιο τρόπο να σού προέκυψε. Ελπίζω και εύχομαι να εντόπισες κάτι που δεν γίνεται καλά και θα ήθελες να γίνεται αλλιώς.
 
 
Υπάρχει ένας αλάθητος κανόνας που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου:
όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία.
 
 
Το πρόβλημα δεν είναι υποχρεωτικά να υπάρχει σε βασικά αγαθά (πχ καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης), γιατί αυτά δεν μας αφορούν. Ούτε απαραίτητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κάλυψη αναγκών. Εξάλλου το 95% των αγορών που κάνουμε όλοι στο δυτικό κόσμο, αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν καλύπτουν το φάσμα του “χρειάζομαι” αλλά αυτό του “θέλω”, ακόμη και αν επιλέγουμε να το βαφτίζουμε αλλιώς. Δεν χρειάζεσαι ακόμη ένα ζευγάρι oxford καφέ παπούτσια, αλλά τα θέλεις. Έχει διαφορά!

 

3.  Έχω τα οικονομικά μέσα; όπως ίσως θα έχεις διαβάσει σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα πόσα χρήματα μπορεί να χρειαστείς για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου, άλλο ποσό έχουμε στο μυαλό μας και άλλο πιθανά να προκύψει όσο επιμένουμε να αγνοούμε πολλά δεδομένα. Αφού λοιπόν έχεις κάνει σωστά την άσκηση και έχεις υπολογίσει όλα τα κόστη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που μένει να κάνεις είναι να απαντήσεις αν έχεις το απαιτούμενο κεφάλαιο για να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις το εγχείρημα σου. Χωρίς να έχεις εξασφαλίσει αυτό το κεφάλαιο, μην πας με την ελπίδα ότι θα το βρεις στο δρόμο γιατί μάλλον δεν θα το βρεις. Βάλε στόχο τον επόμενο προορισμό, βάλε λίγο παραπάνω βενζίνη από ότι αρχικά υπολογίζεις, και λίγο πριν φτάσεις εκεί με ασφάλεια, πρέπει να έχεις ήδη βρει τον τρόπο για να εξασφαλίσεις καύσιμα για τον επόμενο προορισμό.

 

4. Έχω το χρόνο και την ενέργεια για αυτό: πριν ξεκινήσεις, αγνοείς το χρόνο και την ενέργεια που πρέπει να καταβάλλεις στο ξεκίνημα. Φαντάσου το σαν ένα βαγόνι τρένου που είναι σταματημένο και περιμένει εσένα να το σπρώξεις. Η δύναμη και η εφευρετικότητα που θα επιστρατεύσεις θα το ξεκινήσουν και από εκεί και πέρα θα αναλάβουν κυρίως άλλες δυνάμεις της Φυσικής. Αρκεί να καταφέρεις να το ξεκινήσεις.
Υπολόγισε λοιπόν ότι θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο που θα πρέπει να δημιουργήσεις από το πουθενά και ότι θα δουλεύεις ακόμη κι όταν δεν θα δουλεύεις. Να είσαι έτοιμος να λύσεις αυτά τα  δύο παράδοξα και θα πας μακριά! 

 

5. Έχω την εμπειρία στο αντικείμενο της συγκεκριμένης ιδέας; Δεν είναι προαπαιτούμενο αν και θα ήταν μάλλον θετικό. Ένας καλός τρόπος δημιουργίας μίας καλής επιχειρηματικής ιδέας, είναι να εργάζεσαι ήδη για κάποιον άλλο και να μπορείς να δεις τα κενά που έχει αυτή η επιχείρηση. Δουλειά σου είναι να μπορέσεις να βρεις λύσεις και να τις εφαρμόσεις με κέρδος στη δική σου επιχείρηση.
Ακόμη όμως και να μην έχεις την παραμικρή εμπειρία πάνω σε αυτό το αντικείμενο, μην απελπίζεσαι. Θα την αποκτήσεις πάνω στη δουλειά, αρκεί να έχεις δεχτεί ότι θα κάνεις λάθη που θα σου στοιχίσουν. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μαθαίνεις από αυτά. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις το παρακάτω…

 

6. Έχω εξασφαλίσει τους συνεργάτες που ίσως χρειαστούν στην αρχή ή στο άμεσο μέλλον;  Μπορεί η ιδέα σου να μην απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο αλλά να απαιτεί ειδικευμένες γνώσεις που εσύ δεν έχεις. Αυτό είναι ολοένα και περισσότερο επιτακτικό με την τεχνολογία. Αν θέλεις να φτιάξεις που είναι internet-based χρειάζεσαι έναν προγραμματιστή (τουλάχιστον). Ο μόνος τρόπος να τον εξασφαλίσεις είναι είτε να τον πληρώνεις (μάλλον ασύμφορο για όποιον ξεκινάει με ιδία κεφάλαια), είτε να τον κάνεις συνέταιρο. Αν και αυτό μπορεί να δείχνει ιδανικό match (εσύ πωλητής, εκείνος προγραμματιστής). διάβασε εδώ πρώτα πως να αξιολογήσεις μία τέτοια πιθανή συνεργασία. 

 

7. Έχω κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει Επιχειρηματική Βιωσιμότητα: κάθε επιχείρηση οφείλει να γίνει κερδοφόρα. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Βγάλε από το μυαλό σου το facebook, το instagram, και την airbnb που “έκαιγαν” εκατοντάδες εκατομμύρια μέχρι να βρουν τρόπο να έχουν έσοδα και κέρδη.

Η δική σου μικρή επιχείρηση είναι πιθανό να παραμείνει μία μικρή επιχείρηση. Κι αυτό μπορεί να είναι καλό. Αρκεί να την κάνεις κερδοφόρα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός σου και παντοτινός σου στόχος σαν επιχειρηματίας. 

Είναι λογικό να χάνεις χρήματα το πρώτο διάστημα μέχρι η επιχείρησή σου να βρει τα πατήματά της και το κοινό της, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να έχει κέρδη. Αλλιώς δεν θα έχεις επιχείρηση.
Η συγκεκριμένη επιχειρηματική σου ιδέα, έχει βάσεις για να είναι κερδοφόρα; Μερικές από αυτές τις βάσεις είναι: περιθώρια κέρδους, κόστος διαφήμισης, λειτουργικά κόστη, και πολλά άλλα που μάλλον δεν μπορείς να τα απαντήσεις έτσι απλά στην παρούσα φάση αλλά θα σε βοηθήσω αργότερα να τα δούμε μαζί ένα προς ένα. Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα -αν δεν το έχεις καταλάβει ήδη- είναι να αντιληφθείς τη βασική αρχή της βιωσιμότητας μίας επιχείρησης που είναι να έχει έσοδα από την έναρξη της και κέρδη στην πορεία.

 

8. Πόσο το αγαπώ τελικά αυτό που κάνω; Το άφησα για το τέλος επειδή θα έπρεπε να ήταν στην αρχή. Είναι καθοριστικό για την αρχή αλλά και την επιτυχημένη συνέχεια του εγχειρήματος σου να είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις. Αργότερα, με την εμπειρία που θα αποκτήσεις πάνω στο επιχειρείν, μπορείς να ασχοληθείς με οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία ακόμη και αν δεν έχεις καμία σύνδεση με αυτό. Κι εγώ έχω δημιουργήσει επιχειρήσεις που το μόνο που είδα ήταν το καλό περιθώριο κέρδους, γιατί το ίδιο το προϊόν με άφηνε (αρχικά) αδιάφορο. Μετά όμως αναπόφευκτα δίνεις την προσοχή σου σε αυτό και για όσο κάνει πιο εύκολη ή πιο όμορφη τη ζωή άλλων ανθρώπων, τότε δίνεις και ψυχή.

Στο ξεκίνημα σου όμως είναι απαραίτητο να αγαπάς αυτό που πας να κάνεις. Πώς θα το καταλάβεις; Απλά αναρωτήσου αν θα το ξεκίναγες ακόμη κι αν είχες τεράστια περιουσία και δεν περίμενες από αυτήν την επιχείρηση να μπορέσεις να ζήσεις.
Αν η απάντηση σου είναι “hell yeah!” τότε κάν ‘το. Εχθές, όχι σήμερα!