Διαβάζεται σε: 2 λεπτά
Τι εννοώ με αυτό; Είναι σύνηθες να μπερδεύουμε το “δημιουργώ μία επιχείρηση” με το “δημιουργώ μία επιχείρηση αγοράζοντας μία θέση εργασίας”.
Ας δούμε τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο:
Δημιουργώ μία επιχείρηση περιέχει πολλά από αυτά που είδαμε στο πρώτο άρθρο/οδηγό εδώ με κύριο γνώρισμα να μπορείς να δημιουργήσεις τα συστήματα αυτά που θα σου επιτρέψουν η επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί χωρίς…εσένα.

Όταν αγοράζω μία θέση εργασίας, είναι στην ουσία ότι επενδύω κάποια χρήματα για να φτιάξω μία επιχείρηση της οποίας ο πραγματικός σκοπός είναι να μου δίνει ένα σχετικά καλό μισθό και “να μην έχω αφεντικό πάνω από το κεφάλι μου”.
Ένα συνοικιακό μικρό καφέ με εσένα να είσαι ο barista, ο ταμίας, ο λογιστής, ο επιχειρηματίας, ο γραφίστας, κτλ. η οποία χρειάστηκε να επενδύσεις ένα σχετικά μεγάλο αρχικό κεφάλαιο για να το στήσεις, δεν είναι η επιχείρηση που εννοώ. Είναι μία θέση εργασίας, που μπορεί να αποφέρει στον ιδιοκτήτη-εργαζόμενο εναν ίσως ικανοποιητικά μέτριο μισθό και αισίως κάποια κέρδη χρήσης.

Ένα συνοικιακό μικρό καφέ όμως που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό brand, που έχει δημιουργήσει τα συστήματα αυτά που του επιτρέπουν να επαναλάβει το επιχειρηματικό μοντέλο και σε άλλα μέρη σε όλη την Ελλάδα ή και το εξωτερικό, τότε αυτό είναι μία σωστή επιχείρηση.
Και ο αρχικός ιδιοκτήτης/επενδυτής/barista/ταμίας/ντελιβεράς/λογιστής/καθαριστής θα μπορεί να γίνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας με ικανούς συνεργάτες, ο οποίος θα ασχολείται με το αναπτύσσει την επιχείρηση του, να τη βελτιώνει συνεχώς (kaizen), και εν τέλει, γιατί όχι;, να την πουλήσει με τεράστιo περιθώριo κέρδους (exit).

Ελπίζω να είναι σαφές ότι δεν είναι απαραίτητα μονόδρομος η δεύτερη επιλογή. Είναι όμως μία επιλογή που πρέπει να κάνεις, ακόμη και πριν ξεκινήσεις.

Και τα δύο έχουν κοινή αφετηρία αλλά τελείως διαφορετικό όραμα και επιλογές διοίκησης στην πορεία.
Αν διαλέξεις το δεύτερο, εδώ είσαι στη σωστή σελίδα….