Την τελευταία πενταετία, κάθε χρόνο ο αριθμός των ιδιοκτητών που διαθέτει το ακίνητο του για βραχυχρόνια ενοικίαση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αποκορύφωμα αυτής της αύξησης ήταν το εφετινό καλοκαίρι όπου τα διαθέσιμα ακίνητα  προς βραχυχρόνια μίσθωση έφτασαν τις 2.500, μόνο στην Αθήνα (στο Παρίσι βέβαια είναι κοντά στα 40.000 ακίνητα!)
Το γεγονός αυτό για μερικούς καθιστά πλέον τέτοιου τύπου ενοικιάσεις ως “επιχειρηματική κίνηση”, με αποτέλεσμα να ενοχλεί κλάδους του τουρισμού, κυρίως τους ξενοδόχους οι οποίοι  βλέπουν τους εν δυνάμει πελάτες τους να έχουν στραφεί στις ενοικιάσεις ολόκληρων διαμερισμάτων, αφού τους συμφέρει περισσότερο από πολλές απόψεις.

Θέλοντας να βάλει ένα φίλτρο – και όχι φρένο – στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, η Ελληνική κυβέρνηση μήνες τώρα ψάχνει την χρυσή τομή, με την οποία και οι επαγγελματίες του Τουρισμού αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να βγάζουν το κέρδος που τους αναλογεί. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί σχετικά με το νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί για ψήφισμα, δυνατά όμως είναι τα σενάρια για ειδική φορολογία ή και “ταβάνι” 90 ημερών στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ανά ακίνητο για φυσικά πρόσωπα.

Στόχος των περιορισμών αυτών είναι ο έλεγχος, η ταυτοποίηση και η πλήρης νομιμοποίηση τον ακινήτων που διατίθενται για BnB διαμονές. Και φυσικά, έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Η αλήθεια είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε και με ένα παράδοξο: από τη μία έχουμε το γεγονός ότι το Κράτος θέλει να εισπράξει έσοδα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αξιοποιούν με αυτόν τον τρόπο το –κατά τ’άλλα βαρύτατα και πολλαπλά φορολογημένο- ακίνητό τους και από την άλλη μεριά θέλει να περιορίσει αυτά τα έσοδα σε 90 ημέρες.
O μόνος λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογεί μία τέτοια κίνηση –η οποία είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- είναι αφενός να αποτρέψει ιδιώτες να δουν την άνοδο του BnB ως παράπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα και αφετέρου τα αστικά κέντρα να μην γίνουν δυσπρόσιτα οικονομικά για τους μόνιμους κατοίκους που θα ήθελαν να ενοικιάσουν μόνιμα μία κατοικία στο κέντρο.
Αν δούμε όμως τα νούμερα, καταλαβαίνουμε πως η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική καθώς η προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε αστικά κέντρα είναι τεράστια σε σχέση με τη ζήτηση για μόνιμη ενοικίαση.

Από τη μεριά των ιδιοκτητών, οι οποίοι βλέπουν πως οι φόροι της ακίνητης τους περιουσίας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, η δυνατότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τουρίστες είναι ίσως ο μοναδικός εναλλακτικός τρόπος. Από την προσωπική μας εμπειρία, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες-συνεργάτες μας, με τα πρώτα έσοδα τους τακτοποιούν όλες τους τις φορολογικές κι άλλες εκκρεμότητες (ΕΝΦΙΑ,ΔΕΚΟ, κτλ.).
Με τον «κόφτη» όμως στις 90 ημέρες, ακόμη κι αυτό ίσως γίνει αποτρεπτικό.

Όπως και σε κάθε τι που η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, θα βλέπαμε πιο δίκαιο –αλλά και οικονομικά πιο βιώσιμο για όλες τις πλευρές- ο περιορισμός των ημερών να έφτανε αθροιστικά τις 120 ημέρες ανά έτος και ακίνητο για φυσικά πρόσωπα.
Ίσως όμως και η επιλογής για πιο αυστηρή φορολογική αντιμετώπιση σε όσους επιθυμούσαν να εκμεταλλευτούν το ακίνητο τους για περισσότερες από 120 ημέρες.

Εν κατακλείδι, πολλά ακούγονται και πολλά περισσότερα γράφονται. Μέχρι να βγει και να ψηφιστεί όμως το νομοσχέδιο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτε. Αν συνυπολογίσουμε και τις  όποιες διευκρινιστικές  εγκυκλίους που πρόκειται να προκύψουν από τις ασάφειες του νομοσχεδίου, τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος τρόπος του να διαμένει κάποιος σε μία ξένη πόλη είναι εδώ και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Κι από αυτό όλοι μπορούν να επωφεληθούν.

keep-calm-and-don-t-forget-to-be-awesome-64
Οπότε, μέχρι τότε, don’t panic και συνεχίστε να προσφέρετε στους επισκέπτες της χώρας μας την καλύτερη εμπειρία διαμονής!

BTW η Ελλάδα,από στατιστικά της Airbnb, έχει παγκόσμια από τις υψηλότερες θέσεις σε βαθμολογίες επισκεπτών για το επίπεδο εξυπηρέτησης και προσφερόμενων ακινήτων.
Και αυτό λέει πολλά για το μέλλον της οικονομίας μας…